Δραστηριότητες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΜΑ

Το τμήμα της ειδικότητας “Λογοτεχνική Μετάφραση Κειμένων και Διόρθωση, Επιμέλεια Κειμένων” Δ εξαμήνου  πραγματοποίησε την Τετάρτη 31-05-2023 εκπαιδευτική επίσκεψη στον εκδοτικό οίκο “ΈΡΜΑ” (Ζωοδόχου Πηγής 68), όπου συμμετείχε σε συζήτηση με τον κ. Νίκο Κατσιαούνη, εκδότη, σχετικά με την όλη διαδικασία της μετάφρασης, επιμέλειας, τυπογραφικής διόρθωσης και τελικής εκτύπωσης ενός βιβλίου, από τη στιγμή που επιλέγεται ένα έργο να μεταφραστεί, έως την τελική διανομή του στα βιβλιοπωλεία. Η πλούσια θεματολογία της ενδιαφέρουσας συζήτησης περιελάμβανε από το πώς επιλέγεται ένας μεταφραστής/μια μεταφράστρια, τις αμοιβές που ισχύουν για εκδοτικούς οίκους, έως και τις προοπτικές πρακτικής των αποφοίτων του Δ.ΙΕΚ Νέας Σμύρνης.

Η περιήγηση του τμήματος στην περιοχή συνεχίστηκε με σκοπό τον εντοπισμό, σε πολύ κοντινή απόσταση, πολλών άλλων εκδοτικών οίκων, όπως ενδεικτικά των εκδόσεων Γκοβόστη, Άγρα, Ψυχογυιός, ενώ τέλος το τμήμα συστήθηκε και στις Εκδόσεις των Συναδέλφων.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν μεταξύ άλλων να γίνει γνωστή η ύπαρξη της ειδικότητας “Λογοτεχνική Μετάφραση Κειμένων και Διόρθωση, Επιμέλεια Κειμένων” των Δ.ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν τα μόνο Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης που παρέχουν εκπαίδευση σε μεταφραστές και μεταφράστριες στη λογοτεχνική μετάφραση, κάτι το οποίο δε γνώριζαν οι εκδότες και για το οποίο μάλιστα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ως προς τους καταρτιζόμενους, σκοπός της εκπαιδεύτριας Μαριέτας Σιμεγιάτου ήταν να κατανοήσουν το εύρος των έντυπων και μη μέσων όπου μπορούν να απασχοληθούν (εκδόσεις, περιοδικά, δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αλλά και διαδικτυακοί τόποι) και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε μεταφράσεις, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αναζητώντας εκδοτικό οίκο για την πρακτική τους άσκηση, αλλά και αργότερα, ως επαγγελματίες πια, σε έναν πιο σταθερό χώρο απασχόλησης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το τμήμα  του Δ’ εξαμήνου “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τουρισμό” του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ταξιδιωτικού πρακτορείου Petas.gr, μέλους του τουριστικού γραφείου Altair Travel. 

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη των αεροπορικών κρατήσεων για την εταιρεία και τις αρμοδιότητες. Επιπλέον, πληροφορήθηκαν για τα προγράμματα αεροπορικών κρατήσεων που το ταξιδιωτικό γραφείο χρησιμοποιεί, όπως και για τη διαδικασία που ακολουθείται για την έκδοση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης οι υπεύθυνοι της εταιρείας προέτρεψαν τους καταρτιζόμενους  να πραγματοποιήσουν μια online κράτηση χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα γνώση τους στο αεροπορικό πρόγραμμα Galileo που έχουν διδαχθεί και έτσι είχαν την δυνατότητα να δουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ταξιδιωτικό γραφείο Petas.gr και ειδικά την υπεύθυνη κα Ιατροπούλου Σοφία  για τη ζεστή φιλοξενία της και τη φροντίδα που έδειξαν όλα τα στελέχη στους καταρτιζόμενους του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης καθώς και για την πρόταση πρακτικής που έκαναν στους καταρτιζόμενους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Την Πέμπτη 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» Δ’ εξαμήνου του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των εκπαιδευομένων με την υλική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και την κατανόηση της αξίας του μνημείου της Ακρόπολης, ως κορυφαίου δείγματος της αρχαίας ελληνικής κλασικής τέχνης.

Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία:

 • να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες στη φύλαξη μουσείων με μεγάλο αριθμό επισκεπτών
 • να μελετήσουν τις εκθεσιακές τεχνικές των μουσειακών συλλογών στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
 • Να δουν από κοντά ένα σύγχρονο control room

Συνολικά, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη θέματα φύλαξης που μελετάμε στην τάξη και να συνομιλήσουν με το προσωπικό του μουσείου.

Το τμήμα συνόδευσε η εκπαιδεύτρια Τζιούρτζια Ελένη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.ΙΕΚ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Διόρθωσης, Επιμέλειας Κειμένων του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης, με την εκπαιδεύτρια Ελένη Δελώτη, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδήλωση-συνάντηση με τη συγγραφέα, μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν:  

Η Λογοτεχνική Μετάφραση και η Επιμέλεια  στον εκδοτικό χώρο.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την ομιλία της σημαντικής συγγραφέα και μεταφράστριας και είχαν την ευκαιρία να θέσουν σχετικές ερωτήσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ)

Tην Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Δ εξαμήνου της ειδικότητας Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στο  https://www.ekome.media/el/ στο πλαίσιο των μαθημάτων της κας Ελευθερίας Κλίτση: “Διοίκηση Προσωπικού” και “Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείο”.
Σημειώνεται ότι ο ΕΚΟΜΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποστολή την υποστήριξη και ανάδειξη δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εγχώριων και ξένων, στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, κυρίως στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη ψηφιοποίηση των αρχείων.
Το ΕΚΟΜΕ υποστηρίζει την οπτικοακουστική βιομηχανία μέσω τριών δράσεων: 

 1. χρηματοδότηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων 
 2. διαφύλαξη της οπτικοακουστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και
 3. καταρτίζοντας και υλοποιώντας προγράμματα οπτικοακουστικής και ψηφιακής εκπαίδευσης.

Αρχικά οι καταρτιζόμενοι ενημερώθηκαν από την κα Χριστίνα Χαρτά, Διευθύντρια Οικονομικών-ΕΦΔ και Διοικητικών Υπηρεσιών, για τις δράσεις, το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, τη δομή των Διευθύνσεων και ξεναγήθηκαν στα γραφεία. Έγινε μια σύντομη συζήτηση όπου οι καταρτιζόμενοι έθεσαν ερωτήσεις και επιλύθηκαν απορίες τους. Στη συνέχεια ο κος Φίλιππος Γεωργόπουλος, Τμηματάρχης Προϋπολογισμού, Αναφορών και Χρηματοροών της Διεύθυνσης Οικονομικών μαζί με ένα στέλεχος του τμήματός του,  ανέλυσαν διεξοδικά τη διαδικασία χρηματοδότησης γνωστών παραγωγών (υποβολή στο ΠΣΚΕ, εγκρίσεις, λογιστικές ενέργειες, Διαύγεια, δικαιολογητικά πληρωμών) και επιπλέον λογιστικά θέματα της εταιρείας, όπως η εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IFRS).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-MEGA AIRLINES

Την Τρίτη 09/05/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού» του Β’ εξαμήνου, με την εκπαιδεύτρια τους κ. Έφη Χρυσού, στην πιστοποιημένη από την ΙΑΤΑ σχολή αεροπορικών σπουδών MEGA AIRLINES στο πλαίσιο του μαθήματος “Αεροπορικοί Ναύλοι-Έκδοση εισιτηρίων-Συστήματα Κρατήσεων”. Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι σπουδαστές  να εξοικειωθούν  με τα κυρίαρχα συστήματα κρατήσεων της αεροπορικής βιομηχανίας Galileo και Αmadeus. Τα συστήματα κρατήσεων χρησιμοποιούνται από το γενικότερο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας. Η χρήση και η συνεχής εξέλιξη αυτών, αφενός βελτιώνει την ποσότητα και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών που παρέχονται προς τον πελάτη, αφετέρου προσφέρει μετρήσιμα πλεονεκτήματα προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Μέσα από την παρουσίαση των βασικότερων δυνατοτήτων των συστημάτων κρατήσεων GDS δόθηκε στους σπουδαστές μια γενικότερη αντίληψη του συνόλου των λειτουργιών τους αλλά και μια εμπεριστατωμένη εκπαίδευση μέσω της αξιοποίησης της  αεροπορικής ορολογίας. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ COCO-MAT Athens BC.

Την Πέμπτη 04/05/2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ξενοδοχείο COCO-MAT Athens BC.
Οι καταρτιζόμενοι του τμήματος ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Δ΄εξαμήνου, με την εκπαιδεύτρια του μαθήματος ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ CRS κα Άννα Ντόλου, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της πρωτοπόρου ξενοδοχειακής μονάδας, να γνωρίσουν την κουλτούρα και την φιλοσοφία του ομίλου, να συνομιλήσουν με επαγγελματίες του κλάδου καθώς και να τους παρουσιαστεί το σύστημα διαχείρισης κρατήσεων που χρησιμοποιεί η μονάδα και οι δυνατότητες που παρέχουν πλέον τα σύγχρονα λογισμικά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη διοίκηση του Ξενοδοχείου για τη φιλοξενία, για το χρόνο που διέθεσαν καθώς και τις εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗFOOD EXPO 2023

Το Σάββατο 18/03/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων της ειδικότητας «Στέλεχος Φιλοξενίας» του Β’ εξαμήνου, με την εκπαιδεύτριά τους κ. Έφη Χρυσού, στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo 2023, στο πλαίσιο των μαθημάτων BAR (Θεωρία)-BAR (Εργαστήριο). Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για Τρόφιμα και Ποτά που πραγματοποιείται στη χώρα μας.  Η εμπορική έκθεση Food Expo αποτελεί μια σπουδαία διεθνή έκθεση στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης όπου εταιρείες παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα στον τομέα των ποτών, αλκοολούχων και μη, καλύπτοντας, όχι μόνο τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά συγχρόνως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα προϊόντα που πωλούνται στο μπαρ (soft drinks, κρασιά, είδη καφέ, χυμοί, αναψυκτικά κ.ά), να μάθουν για τον τρόπο σερβιρίσματός τους, να τα δοκιμάσουν, να μελετήσουν τους τρόπους παρουσίασης και προώθησής τους και να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις της αγοράς. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΙΚΑΡΟ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗ

Το τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Διόρθωσης, Επιμέλειας κειμένων του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης, με την εκπαιδεύτρια Ελένη Δελώτη, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη-συνάντηση με το συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν  Η Μετάφραση ως διαδικασία και ως επάγγελμα, καθώς και οι παράμετροι που την επηρεάζουν στον εκδοτικό χώρο.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του σημαντικού συγγραφέα και μεταφραστή και είχαν την ευκαιρία να θέσουν σχετικές ερωτήσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ BAR ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ MOMIX

Την Πέμπτη 23/02/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζόμενων της ειδικότητας «Στέλεχος Φιλοξενίας» του Β’ εξαμήνου, με την εκπαιδεύτρια τους κ. Έφη Χρυσού, στο καινοτόμο Bar μοριακών ποτών MOMIX στον Κεραμεικό, στο πλαίσιο του μαθήματος “Μπαρ Θεωρία-Εργαστήριο”. Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν να εξοικειωθούν οι σπουδαστές με μια νέα τέχνη στον χώρο των ποτών που είναι τα μοριακά κοκτέιλ (molecular mixology). Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην παρασκευή κοκτέιλ, να μάθουν πληροφορίες για τα αποστάγματα, τα ποτήρια και τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου μπαρ. Έχοντας πρόσβαση σε μια πλήρως ενημερωμένη κάβα, τα προϊόντα της οποίας αξιοποιούνται για την παρασκευή ποτών και cocktail γνώρισαν διαφορετικά προϊόντα από κάθε κατηγορία όπως διδάσκεται στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος. Ενημερώθηκαν για τα κλασικά και μοντέρνα cocktails από κάθε κατηγορία αποσταγμάτων και με παραλλαγές καθώς και για τον τρόπο παρουσίασής τους, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την παρασκευή τους, να δοκιμάσουν πολλαπλές παραλλαγές, να εκπαιδεύσουν τη γευστική παλέτα τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν κριτική σκέψη. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΤΣΙΛΛΕΡ
Το Σάββατο 21.1.2023, το τμήμα του Γ΄ Εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Δ.Ι.Ε.Κ. Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του μαθήματος «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών» επισκέφθηκε το Μουσείο Λοβέρδου-Μέγαρο Τσίλλερ.
Το Μουσείο Λοβέρδου- παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου- άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Μάιο του 2021. Στεγασμένο στο Μέγαρο Τσίλλερ που κτίστηκε την περίοδο 1882-1885 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και αποτέλεσε την κατοικία του, φιλοξενεί τη συλλογή του Διονυσίου Λοβέρδου, που υπήρξε ο επόμενος ένοικος του κτηρίου. Η συλλογή, μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες συλλογές μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα, περιλαμβάνει εικόνες της Κρητικής και Επτανησιακής σχολής, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα και αντικείμενα μικροτεχνίας, αλλά και έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα (Κόντογλου, Πελεκάση), που εμπνέονται από τη μεταβυζαντινή ζωγραφική.
Την περιήγηση στον χώρο ακολούθησε συζήτηση με το προσωπικό φύλαξης σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα προστασίας, τα τρωτά σημεία του κτηρίου, τυχόν ελλείψεις και έκτακτα περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν. Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
Η εκπαιδεύτρια
Ξ. Τσιφτσή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το Σάββατο 17.12.2022, το τμήμα του Γ΄ Εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Δ.Ι.Ε.Κ. Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων» επισκέφθηκε το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.
Το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού χωροθετείται στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και συνιστά ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Στοιχεία του πνευματικού και υλικού πολιτισμού από τους Πόντιους της Μακεδονίας, καταγόμενους κυρίως από αγροτικές περιοχές του Πόντου, αποτέλεσαν τον πυρήνα του μουσειολογικού υλικού που εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με τα οικογενειακά κειμήλια Ποντίων από όλη την Ελλάδα. Από τα πρώτα χρόνια οργάνωσης της μουσειακής συλλογής, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών εκπροσωπείται στο Ελληνικό Τμήμα του ICOM (διεθνούς οργανισμού για τα Μουσεία). Η πλουσιότερη συλλογή είναι αυτή των παραδοσιακών γυναικείων ενδυμάτων και κοσμημάτων, ενώ αξιόλογες είναι: η πλούσια συλλογή αστικής οικοσκευής, τα σπουδαία παλαίτυπα και τα ιστορικά έγγραφα, καθώς και τα δείγματα αργυροχοΐας, το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και το ηχητικό υλικό ομιλίας, τραγουδιού και μουσικής.
Με την επίσκεψη στο εν λόγω μουσείο, οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με σπάνιες συλλογές και μοναδικά ιστορικά τεκμήρια με ειδικές απαιτήσεις ως προς την προστασία τους. Το Μουσείο άνοιξε αποκλειστικά για την επίσκεψη του Δ.ΙΕΚ. και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Έφορο του Μουσείου, κα Καλπίδου.
Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
Η εκπαιδεύτρια
Ξ. Τσιφτσή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Το Σάββατο 3.12.2022, το τμήμα του Γ΄ Εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Δ.Ι.Ε.Κ. Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων» επισκέφθηκε το Ψηφιακό Μουσείο στη Νέα Σμύρνη.
Το εν λόγω μουσείο αναφέρεται τόσο στη Σμύρνη στη Μικρά Ασία, όσο και στη Νέα Σμύρνη και σε κάθε σημείο εξάπλωσης των Σμυρνιών. Το αφήγημά του στηρίζεται στη γραμμική ιστορική εξέλιξη και στη μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη. 
Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση και παρουσίαση/επεξήγηση των εκπαιδευτικών βίντεο από την υπεύθυνη του Μουσείου. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή ζωή στη Σμύρνη, τα στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, τον διωγμό και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα. Οι εκπαιδευόμενοι περιηγήθηκαν επιπλέον σε δύο περιοδικές εκθέσεις: α) ”Ζωγραφιστές και Σταμπωτές Μαντήλες από τα εργαστήρια του Βοσπόρου” και β) “Από τους Θρύλους στους Θρήνους”, έκθεση κοσμήματος, μικρογλυπτικής & χαρακτικής. Στο πλαίσιο της τελευταίας, ξεναγήθηκαν από τις ίδιες τις καλλιτέχνιδες.
Η επίσκεψη έληξε με ομαδική συζήτηση περί των διαφορετικών ειδών μουσείων και τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που προκύπτουν ως προς τη φύλαξη αυτών.
Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
Η εκπαιδεύτρια
Ξ. Τσιφτσή

Tουριστική έκθεση “100% Hotel Show”

Στις 20-11-2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη καταρτιζόμενων του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης, της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού», στην Έκθεση 100% Hotel Show, η οποία αναδεικνύεται σε κορυφαίο γεγονός του χώρου. 

Δελτίο Τύπου

Tαξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού XT Travel στη Νέα Σμύρνη
Την Πέμπτη 3/11/22 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού” Γ‘ εξαμήνου  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη με τους εκπαιδευτές τους κα. Ε. Χρυσού και κο Γ. Παπαπέτρου στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΧT Travel,  στο πλαίσιο των μαθημάτων “Αεροπορικοί Ναύλοι-Συστήματα κρατήσεων-Έκδοση Αεροπορικού Εισιτηρίου” και “Τουριστικό μάρκετινγκ-Δεξιότητες πωλήσεων”. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξειδικευμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες που καλύπτει το ταξιδιωτικό γραφείο ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με τα συστήματα κρατήσεων και τις τεχνικές πωλήσεων του αεροπορικού εισιτηρίου. Ενημερώθηκαν επίσης για τη δημιουργία και προώθηση τουριστικών πακέτων,  τις συνεργασίες με άλλους τουριστικούς φορείς,  την εσωτερική οργάνωση του γραφείου καθώς και για τις στρατηγικές πωλήσεων που ακολουθεί η εταιρία.

Τουριστική έκθεση AITEXPO στο Ζάππειο Μέγαρο

Την Παρασκευή 4/11 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού” Α’ εξάμ.  στην Τουριστική Έκθεση Aitexpo στο Ζάππειο Μέγαρο.Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον μελλοντικό κλάδο εργασίας τους και να συνομιλήσουν με εκπροσώπους ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων (τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων κ.ά.), δημόσιων τουριστικών οργανισμών καθώς και τουριστικών εκπροσώπων του εξωτερικού. Παράλληλα συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό για τα μαθήματα και το προσωπικό αρχείο τους και παρακολούθησαν παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο χώρο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διδακτικών ενοτήτων:Παγκόσμια Τουριστική Γεωργαφία, εκπαιδεύτρια Άννα ΝτόλουΟργάνωση και Λειτουργία Τουριστικού Γραφείου, εκπαιδεύτρια Μαρίνα Γρίβα

Tουριστική έκθεση “στο Ζάππειο Μέγαρο

Το Σάββατο 5/11/22 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας “Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας” Α’ εξαμήνου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη με τους εκπαιδευτές τους κα. Ε. Χρυσού και κο Δ. Παπαδόπουλο στην τουριστική έκθεση “Athens International Tourism Expo”, στο πλαίσιο του μαθήματος “Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα”. Η επίσκεψη πρόσφερε στους καταρτιζόμενους μια μοναδική βιωματική εμπειρία καθώς εξασφάλισαν μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών του θεματικού τουρισμού από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις  της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς σε ότι αφορά τον θεματικό τουρισμό. Ενημερώθηκαν επίσης για την προώθηση των τουριστικών προορισμών,  τις συνεργασίες με άλλους τουριστικούς φορείς,  καθώς και για τις στρατηγικές πωλήσεων που ακολουθούν εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού.

WORLD TOURISM EXPO

Εκπαιδευτική εκδρομή με το ΣΔΟΤ Δ στα πλαίσια των μαθημάτων Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και Διαχείριση Εισερχόμενου και Εξερχόμενου τουρισμού στις 15/5 μέρα Κυριακή στην έκθεση World Tourism Expo στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολλούς φορείς οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις περιφέρειες της Ελλάδας και να μας αναλύσουν σε κάθε περιφέρεια ποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού αναπτύσσονται. Αυτό θα βοηθήσει και τους καταρτιζόμενους στην εκπόνηση της τελικής τους εργασίας στο μάθημα των Εναλλακτικών μορφών.
Μας μίλησε και ο υπεύθυνος της Destination management  Στέλιος Μάντζαρης, σχετικά με την οργάνωση και προώθηση των ελληνικών προορισμών. Το κομμάτι αυτό σχετίζεται με το μάθημα Διαχείριση εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού.
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να κρατήσουμε τα στοιχεία επικοινωνίας με τους ως άνω φορείς καθώς κάποιοι καταρτιζόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία για μελλοντική συνεργασία σε θέματα τουρισμού σε κάποιες από τις περιφέρειες αυτές. (ΚΡΟΥΣΑΝΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ)

Παρουσίαση των συστημάτων κρατήσεων GDS στoεξειδικευμένο εκπαιδευτικό κέντρο αεροπορικών σπουδών MEGAAIRLINESSTUDIES

Αναλυτικά εδώ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Στα πλαίσια του μαθήματος Εξελικτική Ψυχολογία στις 20/3/2022,  επισκεφτήκαμε το Σικιαρίδειο ίδρυμα με το τμήμα βρεφονηπιοκόμων Β. Το Σικιαρίδειο ίδρυμα στο Μαρούσι καταρτίζει νέους από 14 χρονών και άνω. Σκοπός του είναι να εντάξει ομαλά στην οικογένεια και στην κοινωνία άτομα με νοητική υστέρηση και να τα εντάξει σε ένα χώρο με πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ως στόχο επίσης, έχει να υποστηρίξει τις οικογένειες των παιδιών αυτών, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία αλλά παράλληλα και ένα εντάξει όλα τα παιδιά που εισέρχονται σε αυτό στην κοινωνία και να τους μάθει τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, προσπαθεί να τα αυτονομήσει και να τους παρέχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

 Το ενδιαφέρον στο ίδρυμα είναι ότι απασχολεί αρκετά άτομα όλων των ηλικιών με μεγάλη οργάνωση. Παρέχει υπηρεσίες με πολύ προσεκτική προετοιμασία και συγκεκριμένα κριτήρια, εξατομικευμένα προγράμματα όπως για παράδειγμα ψυχιατρική-ψυχολογική υποστήριξη, οροθεραπείες,  λογοθεραπείες και ειδική αγωγή κ.α. αλλά και πιο χειρωνακτικές, όπως ξυλουργική βιβλιοδεσία κ.λ.π.

Οι σπουδαστές συμμετείχαν στην λήψη κοινωνικού-ιατρικού ιστορικού όπως και στη μελέτη φακέλων εκπαιδευόμενων, ώστε να τους γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το επάγγελμα που έχουν επιλέξει για την πρώιμη διάγνωση προβλημάτων.

Επίσης σημαντικό είναι το κοινωνικό και εκπαιδευτικό του έργο καθώς βρίσκεται κοντά στα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους καθώς τα ενθαρρύνει σε διάφορες δράσεις και προσπαθεί ολοένα και περισσότερο για την κοινωνική τους φροντίδα.

Αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι η αγάπη, το ενδιαφέρον, η στοργή, αλλά παράλληλα σε ένα πλαίσιο ώστε να μην νιώθουν ότι είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με το τμήμα φύλακες μουσείων β εξαμήνου είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε στις 29/03/2022, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην περιοχή του κέντρου. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους με τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις  του πιο καινούργιου μουσείου στην Αττική. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο ασφαλείας και φύλακα του μουσείου για τα θέματα που άπτονται των σπουδών τους. Περισσότερο, εστιάσαμε στο τρόπο συμπεριφοράς που θα πρέπει να διέπει τους εργαζόμενους ως προς τους επισκέπτες αλλά και τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι συνάδελφοι σαν ομάδα. Τέλος, συζητήσαμε για θέματα ηγεσία και άγχους που προκύπτουν κατά την εργασία. (ΧΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου Μπάμπιτ  του Αμερικανού Νομπελίστα Sinclair Lewis, σε μετάφραση της Βασιλικής Λογοθέτη-Παγοπούλου

Οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης κειμένων και Διόρθωσης, Επιμέλειας κειμένων του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης και η εκπαιδεύτρια Ελένη Δελώτη καλέστηκαν να συμμετάσχουν και παρακολούθησαν, στις 25 Μαΐου 2022, τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου Μπάμπιτ  του Αμερικανού Νομπελίστα Sinclair Lewis, σε μετάφραση της Βασιλικής Λογοθέτη-Παγοπούλου.

Την παρουσίαση διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων Recently Translated American Literature.

Οι σπουδαστές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διαδικτυακή παρουσίαση.

Αναλύθηκαν θέματα σχετικά με το ύφος  του συγγραφέα  και τη μετάφραση του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έργου.  Οι εκπαιδευόμενοι άκουσαν σχετικό σχολιασμό από τη μεταφράστρια και διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς και είχαν την ευκαιρία να θέσουν στους ομιλητές σχετικές ερωτήσεις.

Η άριστη χρήση ελληνικής γλώσσας και βέλτιστες πρακτικές Δημοσίων Σχέσεων από τους φοιτητές Δημοσιογραφίας στο Ωνάσειο (20-12-2019)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στους δημοσιογραφικούς χώρους του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικου Κέντρου πραγματοποίησαν οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης.Οι καταρτιζόμενοι ενημερώθηκαν, στα πλαίσια του μαθήματος Δημόσιες Σχέσεις και Αγωγή του Λόγου, από την Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Αλεξάνδρα Μπριασούλη γύρω από άριστες πρακτικές οργάνωσης εκδηλώσεων Δημοσίων Σχέσεων. Ειδικότερα οι καταρτιζόμενοι με τη βοήθεια της κ. Μπριασούλη απέκτησαν θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις για την οργάνωση ημερίδων, συνέντευξης τύπου καθώς και για τη σύνταξη δελτίων τύπου.Επίσης οι φοιτητές δημοσιογραφίας ενίσχυσαν τις ικανότητες τους σε θέματα διαχείρισης κρίσεων κατά τη διάρκεια οργάνωσης ενός προγράμματος Δημοσίων Σχέσεων. Ακόμα, οι καταρτιζόμενοι εμπλούτισαν τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις σε θέματα Αγωγής του Λόγου και κατανόησαν με πρακτικά παραδείγματα τη σημασία της άριστης χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημοσιογραφία.Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και επικοδομητικη συζήτηση μεταξύ της κ. Μπριασούλη και των φοιτητών γύρω από τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της δημοσιογραφίας και των δημοσίων σχέσεων.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του τμήματος Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού 9-12-2019

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του τμήματος Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας 2-12-2019

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ

Επίσκεψη του τμήματος Δημοσιογραφίας Α΄εξ. στην ΕΡΤ.

Τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ  επισκέφτηκαν σήμερα οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης .Οι καταρτιζόμενοι ξεναγηθηκαν στους ραδιοφωνικούς χώρους των προγραμμάτων της ΕΡΤ από καταξιωμενους δημοσιογράφους , όπως τον Τάσο Επιτρόπου, αθλητικογράφο, με τους οποίους συνομίλησαν για αρκετή ώρα γύρω από την τρέχουσα δημοσιογραφική εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα.Στα πλαίσια του μαθήματος ” Αγωγή του Λόγου”, οι φοιτητές διδάχτηκαν από έμπειρους τεχνικούς και επαγγελματίες του δημοσιογραφικού χώρου, τεχνικές σωστής έκφρασης και άρθρωσης στο ραδιόφωνο.Επίσης, οι καταρτιζόμενοι δημοσιογραφοι του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε ραδιοφωνικά studio και να συμμετασχουν σε δημοσιογραφικες εκπομπές αποκτώντας με τον τρόπο αυτό πρακτικές γνώσεις γύρω από το επάγγελμα του ραδιοφωνικού παραγωγού. Συνολικά, οι φοιτητές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης χάρη στην επίσκεψη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, εμπλούτισαν τις θεωρητικές τους γνώσεις γύρω από τη σωστή έκφραση του λόγου στη δημοσιογραφία αλλά και βελτίωσαν τις ικανότητες της εκφώνησης δημοσιογραφικών κειμένων και σε πρακτικό επίπεδο, σε ζωντανό χρόνο, σε ένα δυναμικό δημοσιογραφικό ραδιοφωνικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτική επίσκεψη “Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων” Γ2 εξαμήνου (1-12-2019)

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Γ2 της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης στον βράχο της Ακρόπολης και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Σκοπός των επισκέψεων ήταν η γνωριμία των εκπαιδευομένων με την υλική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και την κατανόηση της αξίας του μνημείου της Ακρόπολης, ως κορυφαίου δείγματος της αρχαίας ελληνικής κλασικής τέχνης.

Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία:

 • να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες στη φύλαξη μεγάλων  αρχαιολογικών χώρων
 • να μελετήσουν τις εκθεσιακές τεχνικές των μουσειακών συλλογών στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
 • Να δουν από κοντά ένα σύγχρονο control room

Συνολικά, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν ένα από τα κορυφαία μνημεία της χώρας στην ολότητα του (αρχαιολογικός χώρος και μουσείο), να δουν στην πράξη θέματα φύλαξης που μελετάμε στην τάξη και να συνομιλήσουν με το προσωπικό του μουσείου.

Το τμήμα συνόδευσε η εκπαιδεύτρια Τζιούρτζια Ελένη.

Εκπαιδευτική επίσκεψη “Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων”Α΄εξαμήνου (27-11-2019)

Το τμήμα Α΄ εξαμήνου της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων επισκέφθηκε την Τετάρτη 27/11/2019 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα πλαίσια του μαθήματος Ιστορία τέχνης.

Στον χώρο του μουσείου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έγινε στοχευμένη ξενάγηση από την εκπαιδεύτρια.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να:

 • Επισκεφθούν ένα από τα αξιολογότερα ελληνικά μουσεία και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά ενός αρχαιολογικού μουσείου.
 • Οπτικοποιήσουν τις γνώσεις τους στην ιστορία τέχνης.
 • Να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου και ενδεικτικά εκθέματα από κάθε ιστορική περίοδο.

Το ΕΑΜ αποτελεί ιδανικό πεδίο μελέτης και παρατήρησης όσων διδάσκονται στην αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι.

Ευχαριστούμε τους υπευθύνους του μουσείου για τη χορήγηση ελευθέρας εισόδου σε όλους τους καταρτιζόμενους του Δ.ΙΕΚ Νέας Σμύρνης.

Τους καταρτιζόμενους συνόδεψε η εκπαιδεύτρια Κατερίνα Τζαμαλή.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος “Τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος & σχεδιασμού κοσμήματος” (21-11-2019)

Πατήστε εδώ

Επισκέψεις των εκπαιδευομένων στον  Τουρισμό (Εξάμηνο 2019Β)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις  των εκπαιδευομένων στον τουρισμό στις εκθέσεις Greek Panorama  στο Ζάππειο και Hotel show στην Παιανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με επαγγελματίες του χώρου, να διαπιστώσουν τις τάσεις της τουριστικής αγοράς καθώς και να συμμετέχουν σε forum  ξενοδοχειακής καριέρας.

 

“Βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας των τουριστών, για τους καταρτιζόμενους»

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική περιήγηση στην περιοχή της Αθήνας με τα κόκκινα λεωφορεία της citysightseeing (www.citysightseeing.gr) στην Αθήνα (AthensLine).  Στη περιήγηση συμμετείχαν καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού», με τους εκπαιδευτές τους κ. Χαμάκο Γ. και κ. Χρυσού Ε..

Η εταιρεία City Sightseeing είναι από τους πιο φημισμένους φορείς εκμετάλλευσης ανοικτών λεωφορείων στον κόσμο, με περιηγήσεις σε περισσότερες από 109 τοποθεσίες που μεταφέρουν πάνω από 16.000.000! επιβάτες ετησίως δίνοντας προστιθέμενη αξία στην περιήγηση στα αστικά αξιοθέατα.

Στόχος της εκπαιδευτικής περιήγησης ήταν αφενός η βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας των τουριστών όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες των hopon hopoff λεωφορείων, αφετέρου η ανάλυση της ως συστατικό του τουριστικού πακέτου.  Το ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης τα τελευταία χρόνια έχει ηγετική πορεία στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναπτύσσοντας πολυδιάστατη εκπαιδευτική δραστηριότητα σε δυναμικές ειδικότητες όπως του Τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση γνώσεων και κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των καταρτιζομένων μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές και βιωματικές μεθόδους.

Πατήστε και εδώ.

Εκπαίδευση στο Ξενοδοχειακό προγράμμα OPERA PMS της EUROTEL

Τη Δευτέρα 14/1/2019 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας” με τις εκπαιδεύτριες  τους κ. Χρυσού Ε. και κ. Αναστασιάδου Δ. πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Εταιρεία Eurotel Hospitality στο πλαίσιο των μαθημάτων Ξενοδοχειακές Εφαρμογές με χρήση Η/Υ και Πρακτική Εφαρμογή στην ειδικότητα. Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν να εξοικειωθούν οι σπουδαστές με ένα από τα κυρίαρχα προγράμματα διαχείρισης ξενοδοχείων της τουριστικής αγοράς, το OPERA PMS της εταιρίας ORACLE|micros (πρώην micros|FIDELIO). Μέσα από την παρουσίαση των βασικότερων δυνατοτήτων της εφαρμογής δόθηκε στους σπουδαστές μια γενικότερη αντίληψη του συνόλου των λειτουργιών του προγράμματος αλλά και μια εμπεριστατωμένη εκπαίδευση των συγκεκριμένων λειτουργιών που αναφέρονται στα τμήματα της Υποδοχής, των Κρατήσεων, του Ταμείου, του Θυρωρείου (Concierge), του Τηλεφωνικού Κέντρου, της Οροφοκομίας (Housekeeping) και της Συντήρησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στα reports που υπάρχουν στο πρόγραμμα τα οποία υποστηρίζουν τους χρήστες σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας αλλά και σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού.

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ. 

«Επίσκεψη στο “εργαστήρι κατασκευής” ταξιδιωτικών πακέτων του GRAZY TRAVEL GROUP»

 To 2019 ξεκίνησε δυναμικά για τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού» με την εισαγωγή τους στον τρόπο δημιουργίας ταξιδιωτικών projects, εκ του μηδενός, με γνώμονα την αξιοπιστία, την καινοτομία, τη θεματική πολυμορφία, την εναλλαγή δραστηριοτήτων και δράσεων, που ο Στρατής Τριλίκης και οι συνεργάτιδές του πρεσβεύουν στο GRAZY TRAVEL GROUP.

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης για το μάθημα «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα», με εκπαιδευτές τον κ. Χαμάκο Γ. και την κ. Χρυσού Ε. αναλύθηκε η προσέγγιση της «φόρμας κατασκευής» των πακέτων της GRAZY TRAVEL που ποικίλουν από one day tour μεχρι μεγάλα ταξιδιωτικά πακέτα που φτάνουν και ένα μήνα και χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, μοναδικότητα και διαδραστικό περιεχόμενο.

Το GrazyTravel σκοπό έχει να διευρύνει τη δυνατότητα ταξιδιωτικών επιλογών, πέρα από τις  συνηθισμένες φόρμες των κλασικών  πακέτων, να εμπλουτίσει τα προσφερόμενα ταξίδια με νέες επιλογές και εξειδικευμένα νέα προϊόντα, άγνωστα μέχρι πρότινος στην ελληνική αγορά, που εστιάζουν στην εμπειρία του τουρίστα.

Η εταιρεία του κ. Τριλίκη, GRAZY TRAVEL GROUP, έχει επαγγελματικές ρίζες στον κόσμο των media και της επικοινωνίας και αναλαμβάνει την οργάνωση ταξιδιωτικών πακέτων για μεγάλα αθλητικά γεγονότα (MotoGP,  F1, διεθνή ποδοσφαιρικά και μπασκετικά  event, κτλ), ταξιδιωτικές τηλεοπτικές παραγωγές, ταξιδιωτικές εκδόσεις άλλα και τη διοργάνωση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων και συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδας.

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Την Τετάρτη 14-11-2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα: “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού”.  Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά του ΔΙΕΚ, καταρτιζόμενοι της ειδικότητας του τομέα του Τουρισμού με τους εκπαιδευτές τους κ. Χαμάκο Γ. και κ. Χρυσού Ε., ενώ από την πλευρά του Γραφείου Επιχειρηματικότητας ο κ. Ματσούκας Ο., πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.) και η κα Μπακαλοπούλου Μ., Δημοτική Σύμβουλος.

Στόχος της ήταν η ενίσχυση των θετικών στάσεων των καταρτιζόμενων στην ανάπτυξη επιχειρηματικών  πρωτοβουλιών βασισμένων σε καινοτόμες ιδέες τους, εμπλουτίζοντας το γνωστικό τους υπόβαθρο και προωθώντας την σύνδεσή τους με τον κόσμο του επιχειρείν.

Το ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης τα τελευταία χρόνια έχει ηγετική πορεία στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναπτύσσοντας πολυδιάστατη εκπαιδευτική δραστηριότητα σε δυναμικές ειδικότητες. Το όραμά του είναι Πορεία Μπροστά!, με δυναμικές επαγγελματικές ειδικότητες συνδεδεμένες με τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και εκπαίδευση βασισμένη στην υψηλή ποιότητα σπουδών, στους άριστους και επιτυχημένους εκπαιδευτές, στις πρωτοποριακές βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης και στη συνεχή συνεργασία με το χώρο των επιχειρήσεων.  Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ είναι δωρεάν.

Οι καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης και αυριανοί εργαζόμενοι προετοιμάζονται πέραν της απασχόλησής τους ως μισθωτοί στις ειδικότητές του και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης τους, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον τίτλο τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που παρέχει  το γραφείο επιχειρηματικότητας προς τους δημότες της περιοχής ενόψει των νέων τάσεων της αγοράς, ενώ παράλληλα αναδείχτηκαν οι επιχειρηματικοί τομείς που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν αναλυτικά εργαλεία και δράσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης αναπτύχθηκε δίαυλος επικοινωνίας για στήριξη εργασιών των καταρτιζόμενων και δυνητικής αξιοποίησής τους στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Στο κλείσιμο της συνάντησης επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του ΔΙΕΚ με το Γραφείο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης.

 

 

«Τουρισμός και Μουσεία: Case study-Μουσείο της Ακρόπολης»

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού» με τους εκπαιδευτές τους κ. Χαμάκο Γ. και κ. Χρυσού Ε., επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι καταρτιζόμενοι εξοικειώθηκαν με την έννοια του Μουσείου ως προς την σημασία του για το τουριστικό προϊόν, ενώ κατά την περιήγηση στον χώρο δόθηκε έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από την πλευρά του εργαζόμενου στον χώρο του τουρισμού ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες-επισκέπτες του μουσείου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει πριν και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο τουρίστας και ο τουριστικός επαγγελματίας.

Έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όσον αφορά την ανάδειξη των εκθεμάτων ως προς την προβολή και την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και στις δυνατότητες πρόσβασης του Μουσείου σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου αλλά και την γύρω περιοχή με σειρά επισημάνσεων όσον αφορά την σήμανση και την προσβασιμότητα του Μουσείου και των τουριστικών επιχειρήσεων για άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

 

 

Δείτε σχετικά και εδώ.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε τουριστικό γραφείο 31-10-2018

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα” οι καταρτιζόμενοι του τμήματος Γ1 της ειδικότητας “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού” επισκέφθηκαν το τουριστικό γραφείο “VLASSOPOULOS TRAVEL”, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές μας κ. Γ. Χαμάκο,
κ. Ε. Χρυσού και Μ. Κρουσανιωτάκη.

Δείτε σχετικά εδώ.

Σεμινάριο Μοριακού cocktail στο ΜΟΜΙΧ & ΜΟΜΙΧ LAB για τους σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Β? εξαμήνου.

Το πρώτο τμήμα της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Β εξαμήνου στα πλαίσια του μαθήματος «BAR» επισκέφτηκε την καινοτόμα επιχείρηση εστίασης ΜΟΜΙΧ και παρακολούθησε σεμινάριο για το μοριακό cocktailστο χώρο του ΜΟΜΙΧ LABαπό τον συνιδρυτή της επιχείρησης Άρη Χατζηαντωνίου (ΜΕΤΑΧΑ AMBASSADOR). Το σεμινάριο περιελάμβανε και παρασκευή μοριακού cocktailμε χρήση λικέρ ροδιού (Νεκτάροια) παρασκευής των ιδίων των σπουδαστών του τμήματος.

Το δεύτερο τμήμα της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Β εξαμήνου στα πλαίσια του μαθήματος «BAR»,  ξεναγήθηκε στην καινοτόμα επιχείρηση εστίασης ΜΟΜΙΧ από τον συνιδρυτή  της Κουτσόβουλο Θεώδωρο και παρακολούθησε σεμινάριο για το μοριακό cocktailστο χώρο του ΜΟΜΙΧ LAB.

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΑΡΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, Β ΕΞΑΜ. ΣΤΗ ΚΑΦΕΑ ? ILLY

Το πρώτο τμήμα της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Β εξαμήνου στα πλαίσια του μαθήματος «BAR»  επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα επεξεργασίας καφέ του ομίλου ΚΑΦΕΑ ? ILLY.  Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και τις μεθόδους επιλογής πρώτης ύλης, αποθήκευσης,  επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ.  Την επίσκεψη ακολούθησε εκπαίδευση BARISTA η οποία περιελάμβανε, θεωρητική προσέγγιση στο καφέ, ρύθμιση μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγή ροφημάτων, χρήση γάλακτος -Latte art και καθαριότητα – συντήρηση εξοπλισμού.

Το δεύτερο τμήμα της ειδικότητας Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Β εξαμήνου στα πλαίσια του μαθήματος «BAR»  επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα επεξεργασίας καφέ του ομίλου ΚΑΦΕΑ ? ILLY.  Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και τις μεθόδους επιλογής πρώτης ύλης, αποθήκευσης,  επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ.  Την επίσκεψη ακολούθησε εκπαίδευση BARISTA η οποία περιελάμβανε, θεωρητική προσέγγιση στο καφέ, ρύθμιση μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγή ροφημάτων, χρήση γάλακτος -Latte art και καθαριότητα – συντήρηση εξοπλισμού.